Az emberi élet kezdete, avagy a fogantatás csodája

1036
HOZZÁSZÓLÁS:

Akármilyen úton is jön létre az új életet teremtő két sejt találkozása, természetesen vagy mesterséges beavatkozással, mi, emberek sohasem fogjuk tudni reprodukálni ezt a felfoghatatlan csodát. Az emberi múlt végtelen mélységeiből, két család öröklött tulajdonságainak tárházából merít az anyai és az apai sejtmag.

sperma-petesejt-megtermekenyites

Abban a pillanatban, amikor a kétféle készlet szabad kombinációjából egy eddig sohasem létezett új változat jött létre, akkor született meg az Ön gyermeke! Kezdeményeiben jelen van az egész ember, már most magában hordozza az összes sajátosságát, külsejét, egyedi tulajdonságait és nagyrészt a sorsát is. Ez mind benne rejlik abban az új, icipici, legeslegelső sejtben.

Az embrió utazásai

Az embriónak védelemre és táplálékra van szüksége, ezekből pedig keletkezése helyén, a petevezetékben nem talál eleget. Négy napig tartó vándorlás után jut el az anyaméhbe, ahol számára már minden elő van készítve. Itt dől el, hogy a méhfalon hol tapad meg, és megkezdi a beágyazódást. Eltelik további két nap. A jelenleg elterjedt definíció szerint csak most, hat-bét nappal az új ember fogantatásától kezdődik az anya számára a terhesség.

Fontos szövetséges: a sárgatesthormon

Az első hat-bét nap alatt, míg az embrió csírahólyagként (blasztociszta) elkezd a méhfalba beágyazódni, a sárgatesthormon fontos érési folyamatokat indít el a méhfalban: a tüsző már órákkal a peteérés előtt hormonális impulzust (luteinizáló-hormon) kap az agyalapi mirigytől (hipofízis), hogy kezdje meg a sárgatesthormon (progeszteron) termelését.

Így közvetlenül a peteérés előtt a tüsző körüli sejtek (granulózasejtek) megdagadnak, és lassan változni kezdenek: bennük zsírnemű anyagok rakódtak le, emiatt sárgára színeződnek – abból a képződményből, amely addig egyetlen petesejt (tüsző) volt, létrejön a sárgatest. (Az anya testhőmérséklete azért kezd emelkedni, mert a progeszteron [sárgatesthormon] a bőr hőleadó véredényeit leszűkíti = hőemelkedés tüszőrepedéskor.)

A sárgatesthormon váltja ki, hogy a több milliméter vastag méhnyálkahártya mirigyei és edényei megnőnek, tápanyagok halmozódnak fel benne, egyszóval megérik a feladatra.

Az embrió beágyazódik

Az embrió tizenkét nappal a peteérés után a két hormon (ösztrogén és progeszteron) által szigorú időrendben előkészített, tápláló és védelmező méhnyálkahártyába olyan mélyen beágyazódik, hogy a nyálkahártya bezárul fölötte. Ez az az időpont, amikor a sárgatest a petevezetékben elhalna, ha nem jött volna létre megtermékenyülés. Abbamaradna a hormontermelés is, és a megvastagodott méhnyálkahártya a következő vérzéskor lelökődne.

Most az előző havi vérzéstől számított 29. és a peteéréstől számított 15. napon csökkenne a testhőmérséklet, és a havi vérzés megindulásával elkezdődne az új ciklus.

Az embrió védi magát

Az embrió védi magát a lelökődéstől és az azt követő vérzéstől: a méhlepény petefészek-stimuláló hormont (gonadotropint) állít elő és juttat az anya keringésébe, hogy ezzel a sárgatestet további munkálkodásra, védőhormonok (ösztrogén és progeszteron) termelésére serkentse.

Az anyai hormonszint a fokozott aktivitás által addig emelkedik, míg a terhesség előtti szint közel ezerszeresét el nem éri. Mindezek a kismamát ily módon ért testi és pszichés változások a várva várt gyermek védelmét és jóllétét szolgálják.

1036
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]